صفحه نمایش گوشی هوشمند اصلیترین چیزی است که هرفردی هنگام خرید یک دستگاه تلفن همراه جدید میبیند؛ زیرا صفحه نمایش است که با نرم افزار تعامل دارد و کارهای مختلفی که در دستگاه انجام میشود را به ما نمایش میدهد. درحال حاضر تکنولوژی صفحه نمایشها بسیار تکامل یافته است و شرکتهای تولید تلفنهای همراه هوشمند به فناوری ساخت صفحه نمایشهای انعطافپذیر نیز رسیدهاند. اصطلاحات مرتبط با صفحهنمایشها ممکن است برای ما گیجکننده باشد و تصمیمگیری را برای ما سختتر کند. در این مقاله با داریا مگ همراه باشید تا با انواع صفحه نمایشها و ویژگیهای آنها آشنا شوید.
علاوه بر پیچیدگی اسمهای مختلف برای تکنولوژیهای به کار رفته در صفحهنمایشهای گوشیهای هوشمند، افزایش روز افزون آنها نیز موجب سختتر شدن این چالش میشود. در حال حاضر از انواع صفحهنمایشها میتوان به LTPO2، TFT، IPS، LCD، LED، OLED، AMOLED، و Super AMOLED اشاره کرد. علاوه بر این بخشهای بازاریابی در شرکتهای تولیدکنندهی قطعات و گوشیها به طور فزایندهای اقدام به استفاده از اسامی تکنیکالتر مانند «Super Retina XDR» و «Dynamic AMOLED 2x» کردهاند که منجر به سردرگمی بیشتر میشود.
درحال حاضر 2 نوع تکنولوژی صفحهی نمایش برای تلفنهای همراه هوشمند وجود دارد که عبارتند ازLCD و OLED . انواع دیگر صفحهی نمایشها، از نسلهای جدیدتر و توسعه یافتهی همین دو نوع هستند.
LCD مخفف Crystal Display Liquid و نشاندهندهی مجموعهای از کریستالهای مایع است که با نور پسزمینه روشن میشوند. این تکنولوژی بخاطر دسترسی و قیمت مناسب آن انتخابی محبوب برای تلفنهای همراه هوشمند است. نمایشگرهای LCD به دلیل روشن شدن از زمینهی پشت، در نور مستقیم آفتاب عملکرد خوبی دارند اما نسبت به صفحه نمایشهایی که نیاز به نور پسزمینه ندارند از دقت رنگی کمتری برخوردارند. دو نوع LCD مورد استفاده در تلفنهای همراه هوشمند عبارت از IPS و TFTهستند.
TFT یک نسخه پیشرفته از LCD است که در آن هر پیکسل به صورت جداگانه به یک خازن و ترانزیستور متصل است. مزیت TFT هزینهی تولید پایین و کانتراست بیشتر از السیدیهای عادی است؛ اما مصرف انرژی این نوع LCD بسیار بالا بوده و زاویهی دید کمتری دارند به همین دلیل، دیگر در تلفنهای همراه هوشمند استفاده نمیشوند.
در صفحه نمایشهای نوع IPS مشکلات سری قبلی از جمله زاویه دید حل شده است. فناوری IPS
(In-Plane Switching) مشکلی که اولین نسل از نمایشگرهای TFT LCD تجربه کرده بودند، یعنی تفکیک نبودن رنگها وقتی صفحهنمایش را از اطراف کنارهها نگاه میکردیم را حل کرد. در پنلهای IPS، کریستالهای مایع با نمایشگر در یک راستا قرار میگیرند و در نتیجه زوایای دید بهتری به دست میآیند.
صفحهنمایشهای LED نیز همچنان از تکنولوژی کریستال مایع استفاده میکنند با این تفاوت که LED نور پس زمینه را تولید میکند و در نتیجه مصرف انرژی کمتری دارد که وقتی صحبت از گوشیهای هوشمند با اندازه نمایشگر کوچک به میان میآید، اهمیت چندانی ندارد. مزیت این تکنولوژی در تلفنهای همراه هوشمند کمتر شدن ضخامت صفحهی نمایش است و مشکل رقابتی آن، کانتراست تولید شدهی کمتر است زیرا در این تکنولوژی هر پیکسل به صورت انفرادی کنترل نمیشود و بر اساس منطقه روی صفحهی نمایش عمل میکنند.
OLEDمخفف کلمه Organic Light Emitting Diode است. یک صفحه نمایش OLED از ورقههای نازکی از مواد الکترولومینسانس تشکیل شده است که همانطور که از نامش پیداست با عبور جریان از آن نور ساطع میکند. برخلاف LCD که دارای نور پسزمینه است این نوع از نمایشگرها همیشه خاموش هستند مگر زمانی که تمامی پیکسلها جریاندار شوند. از آنجایی که پیکسل های سیاه در صفحه نمایش OLED خاموش هستند، نسبت کنتراست نیز در مقایسه با صفحه نمایش LCD بالاتر است. این نوع نمایشگرها نرخ تازهسازی بالاتری دارند اما در مقایسه با LCD ها در نور آفتاب قابل مشاهده نیستند.
نمایشگرهای OLED زمانی که در گوشیهای هوشمند استفاده میشوند معمولاً به عنوان نمایشگرهای AMOLED که مخفف Active Matrix Organic Light-Emitting Diode شناخته میشوند. این نوع نمایشگرها، مشکی بسیار خالصتری دارند و در هنگام نمایش رنگ مشکی انرژی بسیار کمتری مصرف میکنند؛ اما در هنگام نمایش رنگهای با تم روشن مصرف انرژی بالاتری دارند. قیمت نمایشگرهای AMOLED به دلیل دارا بودن این ویژگیها نسبت به سایر نمایشگرها بالاتراست. این نوع از صفحه نمایش گوشی را میتوان بهترین صفحه نمایش گوشی میان رده در نظر گرفت.
Super AMOLED نامی است که سامسونگ به نمایشگرهای خود داده است و در این نوع نمایشگر لایهی لمسی به جای اینکه به عنوان یک لایه اضافی در بالا باشد با نمایشگر ادغام شده است. نمایشگرهای Super AMOLED بهتر از نسخهی پیشین خود نور خورشید را کنترل کرده و به تبع آن انرژی کمتری مصرف میکنند. آخرین تکنولوژی صفحه نمایش داینامیک آمولد ( Dynamic AMOLED ) نام دارد که بهترین صفحه نمایش گوشی سامسونگ محسوب میشود و مشخصهی آن گواهینامهی +HDR10 است که از طیف وسیعتری از کنتراست و رنگها پشتیبانی کرده و همچنین با کاهش نور آبی، به راحتی چشمها در هنگام استفاده از این مدل نمایشگر کمک میکند. در نتیجه میتوان لقب بهترین صفحه نمایش گوشی برای چشم را نیز به آن نسبت داد.
واژهی رزولوشن به تعداد پیکسلهای روی نمایشگر نسبت داده میشود و عدد آن معمولا شامل تعداد پیکسلهای عرض در تعداد پیکسلهای ارتفاع است. تعداد پیکسلهای بیشتر به معنای دریافت جزئیات بیشتر از تصویر است.
PPI مخفف Pixel Per Inch و نشاندهنده تعداد پیکسلها در هر اینچ از نمایشگر است، در واقع هرچه این عدد بیشتر باشد تصاویر برای بیننده واضحتر خواهد بود. عدد PPI یا تراکم پیکسلی برابر با 300 یا بیشتر برای هر نوع دستگاهی و هر محتوایی ایدهآل است.
این نرخ مربوط به تعداد فرمهایی است که نمایشگر در هر ثانیه به ما نشان میدهد. در نتیجهی افزایش این نرخ، چه در استفادهی عادی و چه در بازی کردن، تصاویر و انیمیشنها به صورت روانتر در نمایشگرها نشان داده میشوند. عدد استاندارد این نرخ در بازار 60Hz است. این عدد یعنی صفحه نمایش در هر ثانیه 60 بار ریفرش میشود.
صفحه نمایش گوشیهای هوشمند معمولا بیشتر از هر قسمت دیگر گوشی در معرض خطر و شکستگی هستند. از این رو برای صفحه نمایشهای جدید قابلیتهایی از قبیل پروتکشن در نظر گرفته شده است. این قابلیت در تلفنهای همراه برای ایجاد مقاومت در برابر آسیبهای مکانیکی مثل خراشیدگی و افتادن در نظر گرفته شده است. گوریلا گلس یک شیشه قلیایی-آلومینوسیلیکات تقویت شده شیمیایی است که توسط شرکت Corning ساختهشدهاست. چندین نسل از گوریلا گلس در بازار موجود است که بهترین گوریلا گلس درحال حاضر ویکتوس نسل 2 است. به عنوان مثال نسل ششم این محافظ می تواند 15 سقوط متوالی از ارتفاع 1 متر بر روی یک سطح ناهموار را تحمل کند.
این گوشی با صفحه نمایش 6.78 اینچی از نوع خمیده ( Edge ) و بهرهگیری از تکنولوژی AMOLED، رزولوشن ۱۰۸۰×۲۴۰۰ پیکسل با بیشینه روشنایی 850 نیت، حتی زیر نور آفتاب، رنگهای زنده و تصاویر شفاف را به شما ارائه میدهد. نرخ نوسازی گوشی باند 120 هرتز است و اسکرول کردن، بازی کردن و چرخ زدن در محیط کاربری را در روانترین حالت ممکن برای شما به نمایش میگذارد و میتوان گفت یکی از بهترین صفحه نمایش گوشی میان رده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص گوشی هوشمند باند میتوانید با مرکز تماس داریا تماس بگیرید یا به سایت داریا مراجعه کنید.