لنز دوربین گوشی های موبایل

مقایسه کاربرد لنزهای دوربین گوشی های موبایل ؛ آیا لنزهای چندگانه دوربین‌ کاربردی هستند؟

 

تلفن‌های همراه هوشمند امروزه، به جز وسیله‌ی ارتباط تبدیل به ابزاری برای انجام اکثر کارهای روزانه ما شده‌اند. افراد با توجه به نیازهای روزانه خود از آن‌ها برای کار با نرم‌افزار شغل خود، عکس‌برداری و فیلم‌برداری، ادیت ویدئو و عکس، تولید محتوا و استفاده از اینترنت و … استفاده می‌کنند. اما امروزه، دوربین گوشی فقط وسیله‌ی ثبت لحظات خانوادگی نیست، دوربین گوشی‌های هوشمند پرچم‌دار امروزه قابلیت جایگزینی با دوربین‌های عکاسی حرفه‌ای را نیز دارند. یکی از عوامل موثر بر کیفیت این دوربین‌ها، استفاده از لنز دوربین گوشی های موبایل است. در این مقاله به بررسی انواع لنز دوربین گوشی و کاربرد آن‌ها برای گرفتن عکس‌های حرفه‌ای‌تر می‌پردازیم.

دوربین گوشی‌های هوشمند از چه بخش‌هایی تشکیل شده‌است؟

دوربین گوشی‌های هوشمند از دو بخش سنسور و لنز تشکیل می‌شود. سنسور دوربین از تعداد بسیاری پیکسل تشکیل می‌شود و تعیین کننده مگاپیکسل دوربین است. لنزها نیز وظیفه‌ی تعیین زاویه دید را به عهده دارند. در این مقاله به بررسی انواع لنز دوربین گوشی هوشمند می‌پردازیم که عبارتند از :

  • لنز عریض یا گسترده Wide-angle
  • لنز فوق العاده عریض Ultra-wide-angle
  • لنز دوربین تله فوتو Telephoto
  • لنز دوربین پریسکوپ Periscope
  • لنز دوربین ماکرو Macro
  • لنز تشخیص عمیق Depth
  • لنز دوربین تک رنگ Monochrome

 لنز واید گوشی چیست؟

لنز واید در واقع لنزی است که دوربین گوشی هنگام باز کردن برنامه دوربین به صورت خودکار از آن استفاده می‌کند و برای گسترده‌تر کردن کادر عکاسی توسعه یافته‌اند. لنزهای واید گوشی برای عکاسی روزانه بسیار ایده‌آل هستند و در واقع معادل چندین قدم به عقب رفتن است. هم‌چنین این لنزها برای عکاسی از منظره یا عکاسی خیابانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. لنزهای زاویه باز نه تنها در دوربین پشت همه گوشی‌های هوشمند وجود دارند، بلکه به عنوان سنسور اصلی دوربین سلفی نیز عمل می‌کنند. با لنزهای واید، تقریباً همه چیز در حالت فوکوس است، مگر اینکه سوژه بسیار نزدیک به لنز باشد. زاویه‌ی دید لنزهای واید معمولا بین 64 تا 84 درجه است. عکس واید در واقع عکسی است که زاویه دید بیشتری نسبت به عکس با دوربین‌های معمولی دارد

لنز اولترا واید گوشی چیست؟

لنز اولترا واید یا فوق عریض به علت داشتن فاصله کانونی کوچک‌تر، زاویه دید وسیع‌تری را نسبت به لنز واید برای ما فراهم می‌کند. یک لنز اولترا واید معمولا زاویه‌ی دیدی بین 84 تا 114 درجه دارد و با قرار دادن زوم دوربین گوشی هوشمند خود به عددی کمتر از یک، می‌توانید از آن استفاده کنید.

 لنز تله فوتو گوشی چیست؟

لنز تله ‌فوتو امکان عکاسی از سوژه‌های دور را فراهم می‌کند. این نوع از دوربین درواقع یک عمق غیرواقعی برای عکس ایجاد می‌کند و موجب جداسازی سوژه در فاصله‌ی زیاد می‌شود. لنز تله ‌فوتو در گوشی‌های هوشمند فاصله‌ی کانونی بسیار بیشتری نسبت به لنز  واید دارد. این همان چیزی است که به دوربین موبایل ضریب زوم اپتیکال 2X یا 3X  می‌دهد. این نوع از لنز بسیار گران قیمت است و در تلفن‌های همراه هوشمند رده بالاتر پیدا می‌شود.

لنز پریسکوپ گوشی چیست؟

با استفاده از لنز پریسکوپ به جای اینکه نور مستقیماً از طریق لنز وارد دوربین شود، سیستم پریسکوپ نور ورودی را می‌گیرد و آن را 90 درجه از طریق آرایه‌ی لنز و روی سنسور منعکس می‌کند. در نتیجه بدون اینکه گوشی ضخیم‌تر شود می‌توان به زوم بیش از 10 برابر دست یافت که در غیر این صورت با یک لنز معمولی امکان‌پذیر نیست. در برخی از تلفن‌های همراه با لنز پریسکوپ حتی می‌توان از زوم اوپتیکال X10 استفاده کرد. لنز پریسکوپ در گوشی‌های مثل S22 Ultra و S23 ultra برای عکسبرداری از ماه استفاده می‌شود.

 لنز ماکرو گوشی چیست؟

لنز ماکرو گوشی‌های هوشمند به منظور ثبت و تشخیص کوچک‌ترین جزئیات در فاصله‌ی بسیار نزدیک توسعه یافته‌اند. دوربین ماکرو، می‌تواند به‌عنوان یک ذره‌بین در گوشی‌های هوشمند شما در نظر گرفته شوند زیرا به شما این امکان را می‌دهد روی سوژه‌ای در فاصله‌ی 2 سانتی‌متری فوکوس کنید. اکثر گوشی‌های هوشمندی که دارای لنز ماکرو هستند، یک گزینه اختصاصی در منوی دوربین ارائه می‌دهند که از طریق آن می‌توانید به لنز دسترسی داشته باشید. این لنز را می‌توان هم در گوشی‌های هوشمند ارزان قیمت و هم در گوشی های پرچم‌دار یافت.

سنسور عمق سنج، ToF گوشی چیست؟

ToF نوعی از فناوری‌های حسگر و تصویربرداری سه بعدی درحال ظهور است که کاربردهای متعددی در زمینه‌هایی مانند وسایل نقلیه‌ی خودران، واقعیت مجازی و افزوده، شناسایی ویژگی‌ها و ابعاد اشیا دارد. دوربین‌های ToF با اندازه‌گیری زمانی که نور از منبع نور به اجسام در صحنه تابیده می‌شود و به آرایه‌ی پیکسلی بازمی‌گردد، تصاویر عمقی را به دست می‌آورد. این سنسور برای عکسبرداری استفاده نمی‌شود، بلکه برای جمع‌آوری داده‌ها در عکاسی محاسباتی کاربرد دارد؛ از این رو، یک دوربین با وضوح پایین (2 مگاپیکسل یا کمتر) است. هنگام گرفتن عکس‌های پرتره، اطلاعات پس‌زمینه‌ی جمع‌آوری شده توسط حسگر عمق می‌تواند برای ایجاد جلوه‌های مصنوعی مانند پس‌زمینه تار که سوژه را از پس زمینه جدا می‌کند، استفاده شود.

سنسور مونوکروم گوشی چیست؟

دوربین‌ تلفن‌های همراه هوشمند برای تولید عکس‌های رنگی از یک آرایه‌ی فیلتر رنگی (RGB) که بالای سنسور قرار می‌گیرد، استفاده می‌کند. بدون این فیلتر، دوربین تصاویر سیاه و سفید می‌گیرد زیرا یک سنسور به تنهایی فقط شدت نور را تشخیص می‌دهد. این فیلترهای رنگی باعث هدر رفتن مقدار زیادی از نور در هنگام منعکس کردن رنگ‌ها می‌شود. در نتیجه استفاده از لنزهای مونوکروم باعث می‌شود تا بتوانیم حتی در نور کم عکس‌های با وضوح، شفافیت، عمق و جزئیات بیشتر داشته ‌باشیم.

آیا خرید گوشی با چند دوربین ارزش دارد؟

استفاده از چند لنز و سنسور متفاوت باعث می‌شود گوشی‌های هوشمند بتوانند عکس‌های خاص‌تری در حالت پرتره، سه‌بعدی، واید و یا با بزرگنمایی فوق‌العاده ثبت کند. همچنین، با دوربین‌های بیشتر می‌توانید عکس‌هایی با دامنه‌های بهینه‌تر و گسترده‌تر ثبت کنید و در نور کم عکس‌های بهتر با کیفیت بیشتری بگیرید. اما باید در نظر داشته باشید هیچ گوشی هوشمندی تمام لنزها و سنسورها را یکجا ندارد پس با توجه به نیاز خود در عکسبرداری باید مجموعه‌ای بهترین‌ها را برای خود انتخاب کنید. گوشی هوشمند باند با سه دوربین واید، اولترا واید و ماکرو یکی از بهترین انتخاب ها در میان گوشی های میانرده با قیمت مناسب است که می‌توانید تجربه‌های هیجان انگیزی در عکاسی با آن رقم بزنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوربین گوشی‌های هوشمند و بررسی ویژگی‌های کلیدی آن‌ها، با داریامگ همراه باشید.